10 Şubat 2016 Çarşamba

EVDE MONTESSORİ EĞİTİMİNİ NASIL UYGULAYABİLİRİM?

Evinizde montessori sınıfı oluşturmanıza hiç gerek yok,Etkinlikler için sadece küçük hazırlıklar yapıcaksınız ve kolay materyaller kullanıcaksınız.
*Çalışma ortamını hazırlayın.Rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarınızı yapın.

*Çocuğunuzun etkinliği açıkça görmesini sağlayın.Onu solunuza oturtun(eğer solak ise sağınıza oturtun)

*Her zaman sağ elle çalışmayı hedefleyin(eğer çocuğunuz solaksa sol elle çalışın)

*Etkinliklerin çoğu tepside yapılıyor.Dikkat dağınıklığına neden olmaması için desensiz tepsi seçin.

*Etkinliği önceden hazırlayın.Çünkü çocuğunuza etkinlik önerdikten sonra malzemenizin olmadığını farkedebilirsiniz.

*Etkinliği tanıtırken düzenli olun.Materyalleri düzenli bir şekilde yerleştirin.Böyle yaparak çocuğunuza düzen duygusunu aşılamış olursunuz.

*Malzemeleri çalışma alanına çocuğunuzun getirmesini ve etkinlik tamamlanınca da yerlerine götürmesini sağlayın.

*Çocuğunuz çalışırken ona karışmayın.Geride durup gözlemleyin.

*Çocuğunuz etkinliği doğru bir şekilde yapıyorsa aynı etkinliği daha sonra tekrar yaptırın.

*Çocuğunuz etkinliğe kendini kaptırıp,tekrar yapmak isterse istediği kadar tekrarlamasına izin verin.Çünkü çocuk tekrar ederek öğrenir.

*Çocuğunuz etkinlikteki malzemelerden herhangi birine zarar verirse etkinliği hemen sonlandırın.Aynen etkinlik farklı bir zamanda tekrar yapılabilir.

*İşler planladığınız gibi gitmezse dert etmeyin.Bu durum çocuğunuzu beklenmedik keşifler yapmaya teşvik edebilir.Etkinlik dahada heyacanlı bir hal alabilir. .



Çocuğunuzu özenle ve dikkatle çalışmaya heveslendirin.Onun yanlışını gözüne sokmamaya gayret edin.Kendi yanlışını fark etmesi için başka yollar bulun.Hatalarını ders çıkararak tecrübeler olduğunu anlayacak.Hata yaparım diye yeni etkinliklere yanaşmayan çocuklar var. Çocukların algılarının en açık olduğu zamanlar vardır..

Çocukların çoğu sabah saatlerinde daha çabuk kavrar.Bu nedenle bir dil bir sayı etkinliğini sabahleyin yaptırmalısınız.Size tavsiyem herhangi bir etkinlik için ikindi vaktini geçirmeyin.

Çocuğunuz etkinliğe ilgi göstermezse telaşa kapılmayın ve çocuğunuza küsüp tepkili olmayın.Sadece etkinliğe ara verin.Sunum ayrıntılarınızı gözden geçirin.Kendinize sorular sorun:etkinliği onun dikkatini çekecek şekilde sundum mu?Etkinlik için uygun saatmiydi?Çocuğum anlaması gerekeni anladı mı?Eğer bir dil veya sayı etkinliği ise çocuğunuzun bu etkinliğe hazır olup olmadığını düşünün.
Aktarma çalışmaları soldan sağa olmalıdır,bu yöntem çocuğunuza okuma ve yazı yazmayı öğretir. Çok titiz olmayın,eğer titizlenirseniz,çocuğunuzda sizin gibi yapacaktır.
Çocuğunuz solak ise kaşığı sol elle tutun. Aktarmalar büyük taneli bakliyatlar ile başlayıp,ince tanelilerle devam edilmelidir. Aktarmalar kolaydan zora doğru elle,kaşıkla,maşa ve cımbız ile yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder